Spiegelen met paarden, verhalen over paardencoaching


Hoe kom ik van mijn pleaser-gedrag af?

Gehoord worden en jezelf laten horen.

Pleasen en bewust worden wat je de ander geeft. Door de paardencoaching ontstonden nieuwe inzichten. De deelneemsters gingen met opdrachten naar huis om haar pleaser gedrag te veranderen.

Door middel van de workshop spiegelen met paarden gingen we de diepte in naar de gevoelslaag. Anika liet de deelnemers duidelijk zien en voelen wat de invloed van hun gedrag was. Enkele dames lieten gedrag zien waarbij zij zich "schijn" veilig voelen.

Je wilt graag stoppen met je gedrag. Je bent er al een tijdje bewust van. En toch lukt het niet.

Dat is er vaak verborgen voordeel. Dat voordeel is groter dan het nadeel van het gedrag wat je wilt veranderen.

Jezelf niet laten horen om niet afgewezen te worden en vervolgens voel je je buitengesloten. Onder please gedrag ligt vaak de angst voor afwijzing. Het is "schijn" veiliger om te pleasen dan om afgewezen te worden. Echter als je een goede pleaser bent ga je regelmatig over je eigen grenzen en verlies je steeds een stukje van jezelf. Dat is zelfafwijzing. Dat is op lange termijn pijnlijker en destructiever dan afwijzing. Welk gedrag geeft werkelijk veiligheid. En waar kies jij voor?


Prestatiedrang bewust door paardencoaching, van spanning naar ontspanning.

Het zo goed willen doen dat je blokkeert. De focus op alles en iedereen. Spanning in je lijf. Het resultaat wat je beoogt wordt niet gehaald. Ik zie het regelmatig in de paardenbak. Hierbij een mooi voorbeeld.


Ze lopen samen door de bak.. Het paard is druk en daagt de jongedame steeds uit. Dat is te zien doordat hij zich groot maakt en haar steeds voorbij wil lopen. Dapper corrigeert ze hem steeds. Ik vraag hoe het gaat. Niet zo best antwoordde ze. Hoe komt dat? Vraag ik. Ze haalt haar schouders op en kijkt sip. Ik probeer overal op te letten en toch lukt het niet. Ik zeg dat ik niet alleen een druk paard zie, maar dat er volgens mij twee gespannen zijn, klopt dat?

Ja zegt ze, mijn ademhaling is heel hoog, bijna benauwd en mijn hart klopt snel, ook ben ik druk in mijn hoofd en probeer me te focussen maar ik weet niet goed waarop. Hoe zou het zijn als we eens beginnen met jou? vraag ik.


Maak eerst jezelf rustig en let maar wat minder op het paard. Ze herhalen de oefeningen. Het is wonderlijk om te zien dat het paard zijn hoofd steeds lager brengt en uiteindelijk bijna de grond raakt. Hij gaat steeds langzamer stappen en stopt zelfs af en toe. Ik benoem wat ik zie bij het paard en het was haar ook opgevallen. Ik vraag haar wat er wat bij haar is veranderd? Ik voel me ontspannen. Mijn ademhaling is rustiger en mijn buik is niet meer zo hard maar ontspant en mijn hoofd is stil. Door de spiegel van het paard merkte ik direct dat als hij druk werd ik daarvoor al in mijn hoofd zat. Hij doet mij na.


We zijn ons vaak helemaal niet bewust van wat er in ons lijf gebeurt. Maar onbewust voelen we allemaal of iemand spanning heeft. En geven wij daar een reactie op. Let er maar eens op. Wat is jouw reactie?


Zelfcompassie gespiegeld door paarden.

Regelmatig komt het voor dat iemand bij mij komt en al mooie inzichten heeft gekregen via een ander traject. Ze zijn erachter gekomen dat wat ze deden niet meer werkt en hebben zich volledig gericht op hun nieuwe doel. In het begin gaat dat best aardig maar, de oude gewoonte steekt steeds vaker de kop op en er ontstaat strijd. Je bent je nu bewust dat het anders kan en je bewust van je oude patroon en die twee gaan niet samen.


Vandaag had ik iemand in de bak die veel in haar hoofd zat en meer naar haar hart / gevoel wilde luisteren. Ze verlangde warmte in haar leven. Ze vond het paard dat ze had aangewezen voor haar hoofd opstandig gedrag vertonen en hij moest eigenlijk oprotten want hij stond steeds maar in de weg als zij contact zocht met het paard wat stond voor haar gevoel. Het hoofd paard liep weg, en het paard gevoel liep er achteraan en mijn client ging daarweer achteraan om een nieuwe poging te wagen. Dit herhaalde zich een paar keer. Het viel mij op dat de dame in kwestie eerst leek te schrikken of bang was en dat dan het witte paard wat voor haar hoofd stond voor het paard gevoel ging staan. Ik benoemde wat ik zag, en na een korte stilte zij ze, Hij wil mij beschermen. En haar blik verzachtte. 

Ze was niet alleen meer gefocust op gevoel maar probeerde met beide contact te maken. Daar stond ze tussen beide paarden met haar handen op hen. Het was hartverwarmend om te zien. Ze voelde bescherming, veiligheid, vertrouwen, vrijheid en rust. Ik vroeg haar, wat neem je mee?

Dat ze er allebei mogen zijn, ik hoef niet zo kritisch op mezelf te zijn of mijn gevoel uit de weg te gaan maar ik mag er met warmte en begrip mee omgaan.


Hoe stel ik grenzen?

Jezelf zichtbaar maken en grenzen stellen op een leuke, speelse en creatieve manier. Kijken naar elkaar en de verschillen zien en voelen, zonder goed of slecht. Wat helpt mij, of helpt mij juist niet? Wat zou ik dan anders kunnen doen?

Kinderen zien en ervaren op deze manier samen met elkaar en de paarden hun gedrag. En oefenen gelijk met ander nieuw gedrag.

Soms heeft het even tijd nodig om het gelijk te begrijpen, maar hebben ze wel een positief gevoel wat ze nog niet helemaal kunnen plaatsen. Dat is een zaadje dat geplant wordt en mag gaan groeien.

Prachtig om te zien, dat we elkaar helpen en leren door elkaars verschillen, zonder oordeel.

Paardentaal

Gisteren begon er een nieuwe Pony Power for kids. We gingen kennis maken met de kudde. Hoe praten paarden en hoe laten ze zien in hun gedrag wat hun behoefte zijn. Dat gaf een mooie ingang om te kijken wat de kinderen laten zien in hun gedrag. Neem je jouw plek in, of geef je die maar weg, omdat je dat thuis ook doet? De paarden lieten zien dat ze elkaar samenwerken, en ook de kinderen gingen met de paarden en elkaar samenwerken. Ze zagen van elkaar oplossingen die ze zelf niet hadden bedacht, zo leren we van elkaar en met elkaar. 
















13. sep, 2022

3. sep, 2022

JULI 2021

Datum

1. jul, 2021

JANUARI 2021

Datum

15. jan, 2021

DECEMBER 2019

Datum

8. dec, 2019

JUNI 2019

Datum

6. jun, 2019

APRIL 2019

Datum

6. apr, 2019

FEBRUARI 2019

Datum

5. feb, 2019

JANUARI 2019

Datum

28. jan, 2019

Dubbelklik hier om uw eigen tekst toe te voegen.

NOVEMBER 2018

Datum

9. nov, 2018

OKTOBER 2018

Datum

22. okt, 2018

14. okt, 2018

14. okt, 2018

11. okt, 2018

SEPTEMBER 2018

Datum

29. sep, 2018

MEI 2018

Datum

13. mei, 2018

FEBRUARI 2018

Datum

21. feb, 2018

23. feb, 2017

21. feb, 2017

NOVEMBER 2016

Datum

11. nov, 2016

11. nov, 2016

Deel deze pagina